Comunicarea cu copii
Toți ne-am dori să vină copilul nostru, să ne spună „supărările lui”,să fie sincer și deschis, să aibă încredere în noi și să ne povestească orice. Etichetările de genul „Nu ești bun de nimic!” sunt dureroase pentru oricine, cu atât mai mult pentru un copil și nu duc decăt la o relație ne-sănătoasă, toxică chiar dăunătoare pe termen lung.
Există totuși câteva regulile de aur, constructive, pentru a putea rezolva conflictele cu copilul tău:
1.Ascultă cu adevarat.
Comunicarea cu copilul este secretul unei relatii reusite cu acesta.Majoritatea parinţilor nu stiu să asculte cu adevarat. Atunci cand copilul vine să spună ceva, intrerupeţi tot. Comunicarea cu copilul implica reciprocitate.Atunci cand iti vorbeste opreste-te din ce faci si arata-i copilului ca ceea ce iti comunica este important si pentru tine
2.Abţinete de la a judeca
Chiar daca a gresit, ori tu consideri ca a gresit, ajută copilul să vadă singur acest lucru si să gasească o solutie. Atunci când tu ii oferi solutii, cel mai probabil nu si le va insusi. Atunci cand rezolvarile vin de la el atunci sigur le va aplica. Învaţă să ai încredere în copilului tau.
3.Faceţi cât mai multe lucruri impreună..
Comunicarea începe prin joc. Fie ca este mic sau mare, copilul are nevoie de timp de relaxare si de joacă împreuna cu parintele. În acest fel copilul se deprinde să vă povestească despre el, despre ce se întamplă în viaţa lui – la gradiniţă, la scoală, cu prietenii.
4.Povesteste-i despre tine.
Rusinea este una dintre emotiile care inhiba copiii, le afecteaza stima de sine si le face dificila comunicarea.Atunci cand copilul afla că şi parintele a trecut prin situatii similare cand era mic (cazaturile, certurile, pierdi de obiecte) întelege ca astfel de accidente se întampla oricui şi că există soluţii pentru toate.