Dezvoltarea personală (Autorealizare)
Dezvoltarea personală este un proces pe tot parcursul vieţii. Este o modalitate prin care oamenii să-şi poată evalua abilităţile şi calităţile, să-şi ia în considerare obiectivele în viaţă şi să stabilească obiective pentru a-şi realiza şi maximiza potenţialul.
Abraham Maslow, în 1970, sugerează că toţi indivizii au o nevoie de dezvoltare personală care are loc printr-un proces numit autorealizare. Aceasta ierarhia a nevoilor a devenit cunoscută ca piramida lui Maslow.
Pe primele patru nivele ale piramidei sunt nevoile asa-zise "deficienţe": o persoana nu simte nimic special dacă acestea sunt satisfăcute, dar simte un disconfort când nu sunt satisfăcute. Dincolo de aceste nevoi, nevoia de autorealizare nu dispar când este satisfăcute, în schimb, motivează individul în continuare.
1. Nevoi Fiziologice
Nevoile cele mai puternice au fost aşezate la baza piramidei. Cu cât o nevoie urca spre vârful piramidei, cu atât este mai slabă şi specifică individului respectiv. Se observă astfel că nevoile primare sunt comune oamenilor şi animalelor. Ele includ necesităţile fiziologice (hrana, apa, aerul, igiena), somnul, sexul şi o temperatura relativ constantă a corpului.
2. Nevoia de securitate
Nivelul următor, al doilea, este dedicat nevoilor ce ţin de siguranţa personală.Siguranţa personală transcende siguranţa fizică, teama de a fi agresat, şi face apel la siguranţa financiară, siguranţa locului de muncă, siguranţa care-şi permite acel confort psihic necesar funcţionării eficiente.
3. Nevoia de iubire şi apartenenţă.
Acest nivel se include nevoia de prietenie, familie, apartenenţă la un grup, sau nevoia de implicare într-o relaţie intima non-sexuală.Omul simte acest imbold de a intra în relaţii cu ceilalţi, de a încadra în grupuri sociale extinse.
4. Nevoia de recunoaştere socială.
Acestea cuprind recunoaşterea venită din partea altor indivizi (care rezulta în sentimente de putere, prestigiu, acceptare, etc) cât şi din respectul de sine, ce creează sentimentul de încredere, competenţă.
5. Dezvoltare personală, autorealizare.
Nevoile de autorealizare vin din plăcerea instinctivă a omului de a fructifica la maximum capacităţile proprii, pentru a deveni din ce în ce mai bun.Maslow scrie că oamenii care au atins starea de autorealizare intră adesea într-o stare de transcendenţă, în care devin conştienţi nu doar de potenţialul lor personal, ci şi de întreg potenţialul speciei umane.