Stimularea nervului vag.

Post Title

Ce este nervul vag?

Nervul vag este cel mai lung nerv cranian, acest pornește de la creier și se ramifică către aproape fiecare organ important din corp. Nervul vag face parte din sistemul nervos autonom care reglează funcțiile inconștiente ale corpului nostru (respirația, ritmul cardiac, etc.)

Ce este stimularea nervului vag și de ce este necesară?

Stimularea nervului vag, funcționează prin transmiterea de impulsuri electrice către nervul vag, care este principala autostradă dintre creier și organele interne. De acum, folosind o tehnologie de ultimă oră, putem stimula nervul vag folosind o tehnică de stimulare neinvazivă. Aceasta înseamnă că nu este nevoie de intervenții chirurgicale sau de ace! Stimularea nervului vag este necesara pentru că acesta semnalează creierului să elibereze neurotransmițători calmanți pentru a ne simți bine precum acetilcolina și serotonina.

1. Acetilcolina.

Cercetările efectuate au arătat că acetilcolina se leagă de receptorii colinergici de la nivelul fibrelor musculare, ceea ce stimulează contracția musculară. Acetilcolina în timpul inducției contracției musculare, determină în paralel reducerea contracțiilor mușchiului cardiac. Ea a identificată pentru prima oară în 1914 de către Henry Hallett Dale, care îi descoperă acțiunea sa asupra mușchiului cardiac și are activitate la nivelul creierului (unde are acțiune excitatoare). Cel care îi confirmă funcția de neurotransmițător este Otto Lewi care o denumește vagusstoff pentru că era eliberată de la nivelul nervului vag.

2. Serotonina.

Serotonina este un neurotransmițător esențial, care ajuta la realizarea conexiunilor si la transmiterea impulsurilor la nivelul sistemului nervos. Nivelurile de serotonină sunt mai ridicate în timpul zilei, ceea ce ajută la menținerea stării de veghe și vigilență, și scad pe seara. Dezechilibrele în nivelurile de serotonină pot duce la tulburări de somn, cum ar fi insomnia sau tulburările de ritm circadian. Serotonina este adesea numită „hormonul fericirii” datorită impactului său asupra stării de bine și fericirii. Contribuie la capacitatea noastră de concentrare, la controlul anxietății și depresiei, iar ca precursor al melatoninei, contribuie la reglarea somnului.

Ce tratează stimularea nervului vag?

Utilizare în epilepsie,ameliorarea migrenelor, durerilor cronice, reducerea inflamației din corp, îmbunătățirea variabilității ritmului cardiac, la nivel fizic Ameliorarea stărilor de anxietate, depresie, insomnii. Recent, stimularea nervului Vag a fost aprobată ca ajutor de reabilitare pentru anumite persoane care au suferit un accident vascular cerebral pentru a fi utilizată în reabilitarea accidentului vascular cerebral

Cum se stimuleaază nervul vag?

Stimularea nervului vag este un tip de neuromodulare, adica un tratament care modifică activitatea nervilor. Acest lucru se poate face prin exerciții de respirație de conectare minte-corp care conduc la relaxare și conștientizare sau implică folosirea unui dispozitiv care trimite impulsuri regulate și ușoare de energie electrică către trunchiul cerebral prin nervul vag din gât. După ce ajunge în trunchiul cerebral, sarcina electrică este descărcată în diferite zone ale creierului pentru a modifica modul în care funcționează celulele creierului. Alte metode de stimulare sunt:

  • Expunere la frig (de exemplu, scufundarea feței în apă rece)
  • Masaj (masarea ușoară a feței în jurul ochilor, maxilarului, gâtului și urechilor)
  • Respirație profundă: expirații mai lungi decât inspirațiile (de exemplu, inspirați pe nas numărând până la 3, așteptați, expirați pe gură numărând până la 6)
  • Mișcarea ușoară a capului și a ochilor dintr-o parte în alta, de la centru la lateral (un exemplu al acestui exercițiu poate fi găsit la acest link: Dr.Cheryl Karthaus - Vagus nerve: basic balance exercise )
  • Ascultați muzică calmă, liniștitoare. Aceste sunete și vibrații vă pot stimula nervul vag.

Dispozitivul de stimularea a nervului vag prin impulsuri de energie electrică este disponibil și în cabinetul nostru și se folosește în cadrul ședințelor de psihoterapie.

Post Title