Psihoterapia de Cuplu şi Familie

terapie-de-cuplu.jpg

Terapia de cuplu? ...

Terapia de cuplu pare a fi o idee destul de simplă: apelaţi la o sedinţă de consiliere atunci când relaţia dumneavoastră este în dificultate şi aveţi nevoie de ajutor. În teorie da, dar practic experienţa este un pic mai complicată.

Poate că tu şi partenerul v-aţi certat pentru nişte lucruri prosteşti şi asta a degenerat în ceva urât.

S-au poate relaţia voastră este destul de veche şi voi aţi fost destul de ocupaţi fiecare cu cariera proprie încât credeţi că nu mai aveţi nimic în comun.

Uneori există o problemă mai mare - cum ar fi bani, infidelitatea sau copii - şi nu puteţi face ca partenerul dumneavoastră să vă împărtăşească punctul de vedere.

Ştim cu toţii că relaţiile în cuplu sunt o muncă grea. Ca şi maşinile, ele necesită o întreţinere regulată pentru a se menţine. Dacă există o problemă, este mai bine ca relaţia să fie reparată imediat pentru a evita complicaţiile ulterioare.

Poate fi salvată o relaţie?

Bineînţeles! O căsnicie e mai uşor de reparat atunci când apelaţi la psihoterapeut şi nu la avocat.

Cercetările arată că cele mai multe cupluri apelează la ajutor pentru a-şi rezolva problemele doar după ce au trecut în medie 7 ani de la apariţia primelor simptome. Cu cât amânaţi mai mult timp, cu atât este mai dificilă rezolvarea situaţiei.

Comunicarea este cel mai important factor într-o relaţie dar nu este totul: ceea ce aveţi nevoie înainte de toate este să vă cunoaşteţi unul pe celălalt şi să (re)învăţaţi să trăiţi împreună.

divort.jpg

Cum decurge şedinţa ...

După cum probabil vă aşteptaţi, primul lucru pe care psihologul vă va întreba probabil este ceva de genul: "Ce sa întâmplat?" sau "De ce sunteţi aici?". Suna incredibil de simplu, dar merită să vă faceţi timp pentru a vă pregăti să răspundeţi la aceste întrebări.

În general trebuie să răspunzi la câteva întrebări rudimentare în timpul primei şedinţe de terapie. De fapt, întregul proces este similar cu terapia individuală, ceea ce înseamnă că terapeutul va întreba probabil despre istoria dvs. Şi vă aşteaptă ca ambii soţi să fie deschişi şi să răspundă cinstit.